Terese Sau Hansen

Banoffee pie

Banoffee pie

// Reklame for Odense Marcipan //

Banoffee pie. Også kendt som banan-karameltærte på dansk. Der er en genial, oh yes, kombination af smage i den her tærte. Det er forholdsvis mørke smage alle sammen, men de smelter bare rigtig godt sammen, og det er stadig muligt at skelne ingredienserne fra hinanden. Desuden er tærten nem at lave og den er heller ikke så stram i udtrykket, som mange af mine andre kager godt kan have tendens til. I know.


Banoffee pie


Ingredienser

6-8 personer

KAKAOMØRDEJ

- 250 g hvedemel

- 40 g kakaopulver

- 100 g flormelis

- 150 g koldt smør

- 1 æg

KARAMEL

- 250 g karamelliseret hvid chokolade (gerne fra Odense Marcipan)

- 20 g glukosesirup

- 120 ml fløde

- En knivspids salt

BANANLAG

- 1 stor eller 2 små bananer skåret i skiver

MARENGS

- 3 pasteuriserede og stuetempererede æggehvider

- 150 g sukker eller flormelis

- Vaniljepaste

Fremgangsmåde

MØRDEJ

Bland og sigt alle tørre ingredienser i en stor skål. Skær den kolde smør i mindre tern og tilsæt til de tørre ingredienser. Ælt eller smuldre dejen sammen med hænderne indtil konsistensen bliver rasp-lignende. Tilsæt ægget og ælt dejen sammen, men kun lige til den hænger sammen. En mørdej må ikke overæltes, så bliver den nemlig ikke sprød. Pak dejen ind i husholdningsfilm og læg på køl minimum en time.

Rul lidt over halvdelen af dejen tyndt ud og beklæd en valgfri tærteform. Hvis du bruger et ildfast fad, smør da tærtefadet med en smule smør, inden den beklædes. Desuden vil bagetiden forlænges, hvis du bruger en tykt ildfast fad. Hvis du bruger en perforeret tærtering eller anden tynd metal tærteform, behøver du ikke smøre den inden. Stik små huller i dejen med en gaffel. Så undgår du, at den hæver op under bagningen.

Den anden halvdel rulles lige så tyndt ud. Udstik små runde mørdejscirkler med bagsiden af en tylle. Du kan også skære små firkanter eller trekanter ud. Disse skal bruges som pynt ovenpå kagen, så her har du fri leg til former.

Bag tærtebunden ved 175 grader alm. ovn i cirka 15 minutter. Mørdejspynten skal have 10-12 minutter.

OBS! Hvis du som sagt bruger et ildfast fad vil jeg bage bunden cirka 5 minutter mere.

Lad bunden køle helt.

KARAMEL

Chokoladen fra Odense Marcipan er i forvejen i små knapper, så den behøver jeg ikke hakke. Hvis du har fået fat i en karamelliseret chokoladeplade, kan du med fordel hakke chokoladen groft. Smelt chokoladen over vandbad ved mellemvarme. Tag skålen af varmen, når chokoladen er smeltet. Bring fløde og glukosesirup i kog og hæld over den smeltede chokolade. Rør i midten af skålen med en dejskraber indtil massen er homogen og blank. Tilsæt et nip flagesalt til og rør igen. Hæld over den nu afkølede tærtebund. Gem en lille smule af ganachen i en sprøjtepose eller frysepose. Det skal vi bruge til pynten. Lad tærten sætte sig i køleskabet en times tid.

BANANLAG

Skær bananen i skiver og placer ovenpå karamellen. Det skal dække det hele. Kom tærten på køl igen minimum en time.

MARENGS

Pisk æggehviderne stive og seje, mens du tilsætter lidt sukker af gangen. Tilsæt til sidst ønsket vanilje. Du kan sagtens erstatte vaniljepasten med en vaniljestang eller 1 teske vaniljesukker. Kom marengsen i en sprøjtepose med en rul tylle. Sprøjt fine dutter ovenpå tærten. Hvis du har en brænder, kan denne helt sikkert også anbefales at tages i brug hertil!

Pynt med de små mørdejskiks, spiselige blomster, ganache og guldstøv.

Tærten kan sagtens spises samme dag, men de fleste kager har bedst af at stå og samle sig i køleskabet til dagen efter.
Footer