Terese Sau Hansen

Den ultimative æbledessert

Den ultimative æbledessert


Den ultimative æbledessert


Ingredienser

Til 10 æbler skal du bruge:

2 x æble/kirsebær/fersken silikoneform fra Silikomart

2 x 30 mm. halvkugleforme fra Silikomart

Gul velvet spray fra Silikomart

En chokoladespray-maskine eller en malerspray-maskine (alternativt rød velvet spray fra Silikomart)

ÆBLEKOMPOT

- 8 syrlige æbler

- 6 spsk. sukker

- 0.5 dl vand

- 1 citron (saften)

- 1 vaniljestang

ÆBLE-VANILJEMOUSSE

- 5 blade husblas

- 2 dl cremefraiche 38%

- 150 g sukker

- 1 dl æblemost

- 1 citron (saft)

- 1 vaniljestang

- 5 dl fløde

OVERTRÆK

- 250 g ruby chokolade

- 60 g kakaosmør

- Rød kakaosmørfarve

- Gul velvet spray fra Silikomart

- Alternativ til ruby chokoladespray: rød velvet spray fra Silikomart

Fremgangsmåde

ÆBLEKOMPOT

Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær dem i tern af cirka 1 x 1 cm. Men gem gerne stilkene! Dem skal vi bruge senere som pynt. Skær vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Mos kornene med en spiseske af sukkeret, så kornene separeres. Tilsæt alle ingredienser til en gryde og tænd komfuret på mellemvarme. Lad det koge op og skru så ned for varmen, så det blot simrer. Lad det simre ti minutters tid. Æblerne skal ikke koges alt for møre, lad der gerne være lidt bid i dem. Smag til løbende og sluk for komfuret, når du synes, konsistensen er der. Fyld halvkugleformene med æblekompotten og kom dem i fryseren i minimum to timer til de er frosne.

ÆBLEMOUSSE

Udblød husblas i koldt vand i minimum 15 minutter. Mix cremefraiche og 125 gram af sukkeret i en stor skål, indtil sukkeret er opløst. Kom de resterende 25 g sukker, æblemost, citronsaft og vaniljekorn fra en vaniljestang ned i en lille gryde. Lad det koge kort op. Tilsæt den udblødte husblas til den varme sirup og rør rundt så husblassen smeltet. Lad siruppen køle til cirka 38-40 grader (lillefinger-lun). Imens den køler piskes flødeskummet i en skål for sig. Pisk på lav til mellem hastighed, indtil der dannes lette og bløde toppe. Flødeskummet må endelig ikke piskes for meget. Når siruppen er kølet tilstrækkeligt tilsættes en spiseskefuld cremefraiche og røres rundt. Dette gøres for at stabilisere temperaturerne, så siruppen får den rette temperatur og husblassen ikke får et kuldechok, når den skal blandes med resten af cremefraichen. Hæld siruppen ned i cremefraicheblandingen og rør det godt sammen. Hæld herefter halvdelen af flødeskummet i blandingen og vend det forsigtigt sammen. Tilsæt herefter resten og vend igen forsigtigt moussen sammen.

Æbleformene fyldes først halvt med æblemoussen. Herefter tager du to æblekompot-halvkugler og sætter ovenpå hinanden til en kugle. Placer dem i æbleformene ovenpå æblemoussen. Fyld resten af formen med æblemousse. Lad dem sætte sig natten over i fryseren.

CHOKOLADESPRAY

Smelt først kakaosmørret i mikroovnen. Jeg bruger dem fra Cocol, som jeg køber på bagetid.dk (ikke reklame, blot anbefaling).

Åben låget på bøtten og sæt direkte ind i mikroovnen. Det tager nogle minutter. Ryst bøtten et par gange i minuttet. Når det er smeltet sættes den til side.

Smelt kakaosmørret nogle minutter i enten mikroovn eller over vandbad i en stor skål. Hvis du smelter chokoladen i mikroovnen brug da en form for tupperware/plastikbøtte. Herefter tilsættes chokoladen og smeltes sammen med.

Tilsæt den mængde røde kakaosmørfarve du ønsker. Hæld blandingen i din chokoladespray-maskine eller malerspray-maskine. Tag æblerne ud af silikoneformene og placer i en stor papkasse. Papkassen forhindrer, at du får chokolade overalt i dit køkken. Stik kødnøle i toppen af alle æbler, så du kan vende dem og spraye dem under bunden også. Spray dem først helt røde med et godt tykt lag. Derefter spray en smule gul velvet spray farve på, så de får et mere realistisk udtryk.

Placer stilkene hvor kødnålene før sad. Lad dem tø op to-tre timer i køleskabet. Servér og spis.
Footer