Terese Sau Hansen

Guide til glaze

Guide til glaze

HVILKE KAGER KAN GLAZES?

Du skal bruge en frossen moussekage. Det vil sige kagen må selvfølgelig gerne have en bund, men denne skal være dækket af mousse, så kagen er helt glat udenpå, inden den skal glazes. Glatte overfladen på kagen inden du glazer. Glazen vil afsløre alt! Hvis der er høje kanter på kagen vil glazen lægge sig ovenpå og ikke flyde ordentlig ned af siderne. Desuden vil kanten komme til syne når glazen har sat sig. Så glat kanterne ud med en varm palet eller kniv, så den lettere kan løbe af og ned af siderne

HVILKET UDSTYR ER NØDVENDIGT?

Udover en frossen kage, skal du bruge en stavblender og et termometer. Du behøver ikke en form med hul i midten ligesom den på billedet. Du kan sagtens lave en mega fint mønster ved bare at hælde glazen udover en almindelig springsformslignende kage. Brug altid en kande med hældetud, det gør arbejdet meget nemmere.

KAN GLAZEN GENBRUGES?

Jeg går totalt ind for ingen madspild. Den nemmeste måde at opsamle overskydende glas er, at placere et glas ovenpå et tærtefad, som glazen kan løbe ned i. Herfra kan du nemt hælde det overskydende glaze i en plastikbeholder. Det gør ikke noget, at glazen når at sætte sig lidt før du hælder det i en plastikbeholder. Den bliver flydende igen, når den opvarmes. Glazen kan opbevares på køl maks en uges tid. Genopvarm glazen til cirka 38-40 grader og lad den igen køle til 35 grader.

HVILKEN TEMPERATUR ER DEN OPTIMALE?

Temperatur er afgørende for at en glaze omslutter sig din kage. Først og fremmest skal kagen være bundfrossen. Men temperaturen på glazen skal du også holde øje med. 35 grader er det optimale. Den kan også godt hænge fint fast ved 34 grader. Hellere lidt for kold end lidt for varm. Glazen er også med til at forlænge kagens holdbarhed. Så derfor er det vigtigt den dækker hele kagen. Til at måle temperaturen med vil jeg anbefale et sukkertermometer, der måler direkte nede i glazen og ikke på overfladen. Overfladetermometre fungerer kun når du rører i massen, så den anden type termometer er mere fool proof.

HVILKEN CHOKOLADE KAN BRUGES?

Du kan bruge både mælk, mørk, hvid og ruby chokolade. Brug altid en ægte chokolade, hvor der ikke er andet fedt i end kakaofedtet fra kakaobønnen selv.

KAN FLØDEN ERSTATTES MED ANDEN VÆSKE?

Fløde kan erstattes med kondenseret mælk, fed kokosmælk osv. Jeg tror også sagtens, du kan bruge soya fløde og laktosefri fløde. Dog er det ikke noget, jeg selv har afprøvet.

KAN VANDET ERSTATTES MED ANDEN VÆSKE?

Vandet kan erstattes med ren sigtet saft fra kogte bær eller citroner, lime osv. Men jeg ville ikke nødvendigvis erstatte al vandet. Lav eventuelt halv halv.

HVILKEN TYPE FARVE KAN BRUGES? Pastafarven er min egen favorit, da den kan bruges til mange andre bageopskrifter også. Den kan erstattes med pulverfarve. Jeg bruger ikke frugtfarve til glaze, da det tynder for meget ud i den. Frugtfarve er meget flydende og farver ikke nær så meget som pastafarve og pulverfarve gør. Derfor er de også nemmere at arbejde med.

ER MÆNGDEN I OPSKRIFTEN DEN SAMME, UANSET HVILKEN KAGE DER GLAZES?

Opskriften nedenunder er en grundopskrift på glaze til en enkelt kage. Hvis du laver et trefarvet glaze til en kage med hul i midten, ligesom den lilla på billedet, vil jeg anbefale at lave halvanden eller dobbeltportion. Man bruger bare mere glaze til den teknik.

SPIDERWEB GLAZE

Opskriften på spiderweb glaze er under Citronkage m. hindbærmousse.

Rigtig god fornøjelse med at glaze!


Guide til glaze


Ingredienser

- 6 blade husblas

- 150 g sukker

- 150 g glukosesirup

- 90 g vand

- 100 ml piskefløde

- 150 g chokolade

- Pastafarve(r)

Fremgangsmåde

Hæld koldt vand i en stor skål. Læg et blad husblas ned i vandet af gangen. Lad det ligge og udbløde i minimum 15 minutter. Hak chokoladen fint og kom i en stor røreskål eller decilitermål. Kom sukker, glukosesirup og vand i en gryde. Lad det koge op kort. Tag gryden af varmen og rør fløden i. Tilsæt herefter den udblødte husblas. Rør igen. Hæld den varme sirup over chokoladen og stavblend indtil den er homogen. Hold stavblenderen nede under glazen hele tiden, så der ikke dannes store luftbobler.

ØNSKER DU FLERE FARVER I GLAZEN ? LÆS LÆNGERE NEDE!

Tilsæt ønsket farve til glazen og stavblend igen. Dæk glazens overflade til med husholdningsfilm og lad den køle til 35 grader. Placér din frosne kage på et højt glas, som står på et tærtefad, så glazen kan løbe herned. Trim din kage på eventuelle kanter og ujævnheder og hæld så glazen over kagen. Lad den dryppe lidt af, før du fjerner gardinerne med en skarp kniv. Løft kagen over på en kagefad og lad den tø op i køleskabet et par timer.

VIL DU HAVE FLERE FARVER I GLAZEN? LÆS HER!

Tilføj hvid farve til glazen, indtil du synes, den har en ønsket hvid nuance. Lad denne hvide glaze køle til 38 grader. Når glazen når 38 grader deles den op i tre lige store dele. Hæld det i andre røreskåle eller vandglas. Tilsæt lilla pastafarve til to af blandingerne. Den ene skal have lidt mere end den anden, så vi får tre forskellige farver. Find nu et højt decilitermål, beholder eller en røreskål med hældetud frem. Hæld skiftevis de tre farver ned i beholderen af cirka seks til otte omgange. Tag din kage ud af fryseren, stil den på en rist med en bageplade nedenunder. Hæld glazen på kagen i et fint mønster, hvis din kage har hul i midten bevæger du den frem og tilbage, mens du roterer kagen. Lad glazen løbe af og placér på et fint fad.
Footer