Terese Sau Hansen

Hindbærflødeboller

Hindbærflødeboller

Det her er anden gang jeg laver flødeboller, og jeg forstår nu Liv Martines (og mange andre kagebagers) kæmpe begejstring for disse små kager. Hashtag flødebolleepidemi.

Først og fremmest kan de laves på et par timer. Udover det kan de laves i et utal af variationer! Min favorit flødebolle er med hindbær og lakrids. Og ikke mindst ruby chokolade! Hvis ikke du har arbejdet med og smagt Callebauts ruby chokolade, så må jeg nok sige, at du går glip af noget. Dens naturlige frugtige smag passer perfekt til den i forvejen friske hindbærskum.

Der er nogle ting, du skal være opmærksom på, når du laver flødeboller. Det er vigtigt, at marengsen bliver pisket længe nok. Ellers falder skummet af, når du dypper det i chokoladen. Desuden er det vigtigt, at chokoladen har den rette temperatur, så det sætter sig fast på marengsen og størkner. Dermed fungerer chokoladen som en form for isolering af marengsen, så den ikke bliver tør og desuden forlænges flødebollens holdbarhed. Disse punkter kan kun opfyldes hvis du har et sukkertermometer. Den giver dig den helt rigtige temperatur på siruppen, der skal piskes sammen med æggehviderne til marengsen og giver dig svaret på om din chokolade er tempereret. Med andre ord, et sukkertermometer er uundværligt!

Desuden vil jeg anbefale, at du anskaffer dig en omgang engangssprøjteposer, en rund tyl på 18-22 mm. og en udstikker til marcipanbundene. Men så er du også good to go til at lave verdens bedste flødeboller!

Ps. Opskriften kan halveres. Men efter du har smagt den første færdige flødebolle, lyder 40 stk. ikke af meget.


Hindbærflødeboller


Ingredienser

40 stk.

BUNDE

- 800 g marcipan

- 2 tsk. lakridspulver

- 15 g hindbærstøv (blendet frysetørret hindbær)

- Lidt flormelis

HINDBÆRMARENGS

- 500 g sukker

- 150 g vand

- 230 g glukosesirup

- 300 g pasteuriserede æggehvider

- 40 g hindbærstøv

CHOKOLADEOVERTRÆK

- 600 g ruby chokolade fra Callebaut (alternativt hvid eller mælkechokolade)

- 120 g kakaosmør

Fremgangsmåde

BUNDE

Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

Halvdelen af marcipanen æltes sammen med lakridspulveret, den anden halvdel sammen med hindbærstøvet. Rul marcipanen tyndt ud med lidt flormelis på bordet og udstik 20 bunde for hver marcipanklump, så du i alt får 40 bunde.

Bag bundene i 5 minutter og lad dem køle på en rist. Stil dem eventuelt på køl eller i fryseren til du skal sprøjte marengs på.

HINDBÆRMARENGS

Tag 30 gram fra af de i alt 500 gram sukker. Kom resten af sukkeret, vand og glukosesirup i en gryde. Kog det op til temperaturen når 117 grader. Mens det koger op piskes æggehviderne let op sammen med de 40 gram sukker. De skal ikke piskes stive, blot skummende. Hæld den 117 grader varme sirup ned i æggehviderne i en tynd stråle, mens du pisker i æggehviderne. Pisk æggehviderne i minimum 10 minutter ved høj hastighed. Jeg plejer at piske dem helt op til 20 minutter. Test marengsens konsistens løbende. Det skal være sej, blank og fast. Kom til sidst hindbærstøvet i og vend det i marengsen med en dejskraber.

Kom marengsen i en sprøjtepose med en 18-22 mm. rund tyl. Sprøjt marengsen i toppe på flødebollebundene.

Kom dem på køl i en halv times tid, mens du forbereder chokoladen.

CHOKOLADEOVERTRÆK

Hak chokoladen og kakaosmørret. Smelt kakaosmørret et minuts tid i mikroovnen først før du tilsætter chokoladen. Varm massen 30 sekunder af gangen, rør i massen og 30 sekunder i mikroovnen igen. Når chokoladen næsten er smeltet giver du det kun et par sekunder af gangen. Når chokoladen når en temperatur på 32 grader, skulle det meste være smeltet helt. Hvis ikke, kan du forsigtigt stavblende massen, men pas på du ikke tilføjer en masse luft til chokoladen. Hæld den 32 grader varme chokolade i et højt vandglas. Dyp en flødebolle af gangen. Vær sikker på chokoladen dækker marengsen helt. Så kan de holde sig længere og marengsen bliver ikke tør. Lad flødebollen vende på hovedet lidt endnu, så chokoladen kan løbe lidt af. Vend flødebollen og stil på en rist. Repeat!

Slut af med at drysse guldstøv, hindbærstøv eller andet over de fine lyserøde flødeboller.

Opbevar i en tætsluttet beholder på køl.
Footer