Terese Sau Hansen

Min bedste citrondessert

Min bedste citrondessert

Den her dessert vil uden tvivl imponere dine gæster.

Den er syrlig, sød, sprød og blød. Den har det hele. Og så er den virkelig sjov at lave.

Og tro mig. Den er ikke så svær at lave, som den ser ud. De vigtigste dele i denne opskrift er citron-silikoneformen og den gule sprayfarve. To ting som du kan købe dig til!

Rigtig god bagelyst!

Ps. Jeg ville elske at se dit flotte resultat, så tag mig gerne på Instagram (teresesau). Her kan du også se, hvordan citronen ser ud indeni.


Min bedste citrondessert


Ingredienser

Til fire personer

Silikomart citron-silikoneform

LEMONCURD

- 1 blad husblas

- 4 økologiske citroner (skal af tre, saft af de fire)

- 190 g sukker

- 3 æg

- 75 g smør

CITRONFROMAGE

- 4 blade husblas

- 100 g sukker

- 3 pasteuriserede hele æg

- 1 vaniljestang

- 3 økologiske citroner, saft og skal

- 2,5 dl fløde

KIKSEBUND

- 250 g hvedemel

- 50 g mandelmel

- 1 vaniljestang

- 100 g rørsukker

- Et nip salt

- 150 g stuetempereret smør

- 1 æg

GULT OVERTRÆK

- Silikomart Velvet Spray i gul

- ELLER gult indfarvet hvid chokolade

PYNT

- Mynteblade

Fremgangsmåde

LEMONCURD

Læg husblas i blød i koldt vand i minimum 15 minutter. Vask citronerne. Kom sukker og revet citronskal i en gryde og gnid det godt sammen med hænderne. Si citronsaften i og tilsæt æggene. Alt røres nu sammen til en ensartet masse. Varm nu massen forsigtigt op under konstant piskning. Start ved lav varme på komfuret og skru så senere op til middelvarme. Det vigtige er, at æggene ikke bliver til røræg og får for hurtig varme. Curden skal varmes op til en 80-82 grader, til den er tyk og cremet. Herefter slukkes for blusset og husblassen vrides fri for vand og røres i den varme curd. Tilsæt til sidst det skiveskåret smør og rør det ud i curden. Hæld curden i en halvkugle-silikoneform på mellem 3 og 4 cm i diameteren. Kom i fryseren og lad dem sætte sig minimum et par timer.

CITRONFROMAGE

Udblød husblas i koldt vand i minimum 15 minutter. Skrab kornene fra vaniljestangen og bland dem med en spiseske af sukkeret, så kornene adskilles. Pisk æg, sukker og vanilje lyst og luftigt. Giv citronsaft og citronskal et kort opkog i en gryde.

Smelt den udblødte husblas heri, og sigt blandingen så citronskallen sies fra. Lad den varme citronsaft køle til håndlun (mærk efter med din lillefinger).

Imens citronsaften køler piskes fløden til let skum. Pisk den kun til den danner bløde og lette toppe. Vend citronsaften sammen med æggesnapsen. Vend herefter halvdelen af fløden i blandingen, og vend til sidst resten i.

Hæld citronfromagen i citronformene. Lad der være lidt tilbage i toppen.

Tag lemoncurden ud af fryseren og saml to halvkugler til en hel kugle. Dem skal du bruge fire af i alt. Placer forsigtigt curd-kuglerne i citronfromagen. Hvis ikke formen er fyldt helt op med fromage, gøres dette. Kom de fyldte citronforme i fryseren og lad dem sætte sig natten over.

KIKSEBUND

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Mos vaniljekornene med en spiseske rørsukker, så de adskilles. Smuldr smørret i de tørre ingredienser til det ligner rasp. Kom ægget i og ælt dejen, kun lige til den hænger sammen. Pak kiksedejen i husholdningsfilm og kom den på køl i minimum to timer, gerne natten over.

Rul dejen tyndt ud og udstik runde eller ovale cirkler, som passer nogenlunde til citronformen. Prik bundene med en gaffel og bag dem cirka 15 minutter på 175 grader eller til de er let gyldne. Lad bundene køle helt af.

OBS! Der er rigelig kiksedej her. Resterne kan udstikkes i andre størrelser og former eller eventuelt bruges til en sprød tærte. Dejen kan gemmes et par dage i køleskabet eller nogle uger i fryseren.

SAMLING OG PYNT

Tag forsigtigt den frosne fromage ud af citronformene. Placér dem på et stykke bagepapir eller i en papkasse, og spray de frosne kager med enten Silikomarts Velvet Spray, eller chokolade. Hvis du har en chokolade-spraypistol kan du temperere din hvide chokolade, indfarve den med gul kakaosmør og spraye kagerne på denne måde.

Placer kagerne ovenpå hver sin kiksebund. Pynt med friske mynteblade.
Footer