Terese Sau Hansen

Kaffetærte med knasende valnødder

Kaffetærte med knasende valnødder

Jeg drikker ikke (kun) kaffe for koffeinen. Kaffe er nemlig én af mine undskyldninger for samtidig at indtage fløde. Og den her tærte er endnu en måde at blande disse to vidundermidler.

Knasende letsaltede karamelliserede valnødder og en blød kaffeganache.

Den fortjener guldstøv!


Kaffetærte med knasende valnødder


Ingredienser

18-20 cm tærteform (perforeret tærtering)

MØRDEJ

- 80 g flormelis

- 150 g stuetempereret smør

- 0.5 vaniljestang

- 1 sammenpisket æg

- 50 g valnødder

- 200 g hvedemel

- En knivspids salt

KARAMEL

- En dåse kondenseret mælk

VALNØDDEKROKANT

- 40 g valnødder

- 50 g sukker

- Havsalt

KAFFEGANACHE

- 200 g hvid chokolade

- 70 g fløde

- 20 g glukosesirup

- 3 spsk. stærk espresso

- 0.5 vaniljestang

Fremgangsmåde

MØRDEJ

Vaniljekornene skrabes ud af den halve vaniljestang. Kornene adskilles ved at blande dem sammen med en smule af flormelissen. Flormelis, vaniljekorn og smør røres sammen til en smørcreme. Tilsæt ægget og rør det igen godt sammen. Det vil skille, men efter lidt tids omrøring samles igen. Blend valnødderne til fint mel. Kom resten af ingredienserne i og saml den kun lige til en ensartet dej. Pak dejen ind i husholdningsfilm og kom den på køl minimum en time, gerne flere og hellere end gerne natten over.

Kom en smule hvedemel på bordet samt på en kagerulle og rul tærtedejen ud i en 3 mm. tykkelse. Kom tærtedejen i en perforeret rund tærtering eller en tærteform. Pres dejen godt ind på formen og skær overskydende dej fra. Prik huller i tærtebunden med en gaffel og bag tærtebunden på 175 grader i 20-22 minutter alt afhængig af din ovn. Den skal være let gylden over det hele. Afkøl tærtebunden på en rist og kom den i køleskabet.

OBS: Dejen giver til to tærter med 18 cm. i diameteren, så gem resten af tærtedejen i køleskabet et par dage eller frys det ned.

KARAMEL

Kom dåsen i en gryde og hæld vand over til dåsen er helt dækket. Sæt gryden på blusset og skru op indtil det begynder at koge. Kom herefter låg på gryden og skru ned på middelvarme så det blot simrer/småkoger. Dåsen skal småkoges i 4 timer. Tilsæt eventuelt løbende lidt vand. Det er vigtigt, at dåsen er dækket af vand hele tiden, så der ikke skabes overtryk. Hæld vandet fra og lad dåsen køle i køleskabet i minimum et par timer. Åben dåsen og du har den lækreste karamel!

Smør en tyndt lag karamel på tærtebunden.

KROKANT

Hak valnødderne groft. Smelt sukker til gylden karamel. Kom valnødderne i og vend det hurtigt sammen med en ønsket mængde salt. Kom valnødderne på et stykke bagepapir og lad dem køle helt. Hak nu valnødderne fint. Kom valnøddekrokanten ovenpå karamellen og pres det lidt ned i så det næsten er dækket.

GANACHE

Hak chokoladen fint og kom i en skål. Fløde, sirup, kaffe og vanilje varmes op lige til kogepunktet. Hæld massen over chokolade, vent et øjeblik og rør nu rundt i ganachen inde fra midten af til den samler sig og bliver blank og ensartet.

Hæld ganachen over tærtebunden og kom den på køl minimum et par timer.
Footer